Valikko

Luonnonnähtävyydet

 • VedenjakajaReitistö, kauniin karua luontoa vaeltaen tai pyöräillen.

Pieksämäen alue on kuuluisa laajoista drumliini-alueistaan ja järvistään, joita on kokonaista 417 kappaletta. Luonto alueella on monimuotoista ja tarjoaa omatoimiselle matkailijalle oivalliset maastot liikkumiseen ja luontoharrastuksiin. Samoile, melo, kalasta, retkipyöräile, ui tai tarkkaile lintuja; kaikkeen tähän meillä on mahdollisuus. Hieno VedenjakajaReitistö vie luonnossa liikkumisen uudelle tasolle! Partaharjusta löytyy myös esteetön luontopolku.
Kohteista ja alueen reiteistä löydät tietoa SportPieksämäki -sivustolta.

 • Jäppilän kivikuru Kivikuru on nimensä mukaisesti kivinen kuru geologisessa ruhjevyöhykkeessä ja löytyy esim. Kansalaisen karttapaikasta paikkanimellä Kivikuru, kunta Pieksämäki. Se on jääkauden puhtaaksi huuhtoma kivikkolaakso. Kivikuru sijaitsee itäisen järvi-Suomen maisemamaakunnassa, Savonselän seudun ja  Pohjois-Savon järviseudun vaihettumisvyöhykkeessä. Savonselän seutu tunnetaan soistaan, mutta alueelta löytyviä geologisia kohteita on myös syytä tehdä tunnetuksi. Alue on Etelä-Suomen oloissa harvinaisen laaja louhikko ja siksi koko aluetta kutsutaan Savon Inariksi. Kurussa on hyvä akustiikka ja siellä on järjestetty myös konsertteja.
  Jäppilän kivikuru on yksi Suomen 100 luontohelmeä -kohteista. Vuoden 2017 aikana kohteessa tullaan järjestämään monipuolista toimintaa ja siihen kehotetaan tutustumaan myös omatoimisesti jalkautumalla luontoon. Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa olla juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea nostamalla nämä 100 luontohelmeä esimerkeiksi siitä, miten kaunista luontoa Suomesta löytyy.
  www.luonnonsuojeluliitto.fi
 • Linnakivi
  Mataramäentie 850
  Mataramäki
  Mataramäessä sijaitsee Suomen toiseksi suurin jääkauden aikainen siirtolohkare.
 • TELEKKÄ -lintulaavu
  Suonteentie
  66790 Suontee
  Puh. 050 558 8017 / Asko Siikanen
  asko.siikanen@tuomiojarvi.fi
  www.tuomiojarvi.fi

  Tuomiojärvi on Etelä-Savon linturikkain järvi ja lintuharrastajan paratiisi. Pieksämäen ja Suonenjoen rajamailla, Oittilan kylällä, sijaitsevan järven rannalla on vierailijoitten käytössä pyöröhirsinen laavu, huoltorakennus sekä lintutorni. Lintutornille pääset pitkospuita myöten ihailemaan lintujen kevät- ja syysmuuttoa. Laavulla mahdollisuus omatoimiseen ateriointiin.

 • VedenjakajaReitistö
  VedenjakajaReitistö tarjoaa nykyaikaiset puitteet monipuoliselle luonnossa liikkumiselle. Patikoi, juokse tai pyöräile hyväkuntoisilla urilla tutustuen samalla seudun moni-ilmeiseen luontoon.
  Reitistöön kuuluu yhteensä 35 kilometriä helposti ketjutettavia vaellus- ja polkujuoksureittejä, 40 kilometriä maastopyöräilyyn soveltuvia reittejä sekä kaksi kilometriä esteetöntä puubaanaa. Lisäksi reitistön varrelta löytyy 20 taukopaikkaa, joista yksi on esteetön. Taukopaikoilta löytyy vähintään pöytä ja penkki, useassa on nuotiopaikka. Yöpymistä varten on laavuja ja uusi kota.
  Varsinaisen 2020-luvun luontokohteen VedenjakajaReitistöstä tekee panostus reittien kuntoon ja opasteisiin. Kaikki reitit on kunnostettu ja samalla rakennettu seitsemän kilometriä uusia uria. Pieniä opastauluja on 29, isoja kahdeksan ja erilaisia viittoja on reittien varrella peräti 400.
  Hyvien puitteiden lisäksi VedenjakajaReitistö tarjoaa monipuolisia luontoelämyksiä vedenjakajaylängöllä. Partaharjussa pääsee kulkemaan upeassa harjumaisemassa, Nikkarilassa polut polveilevat kuivassa kangasmaastossa ja Tahinsuolla pitkospuut halkovat lappimaista suoluontoa. Koe narulossi, nauti Salvosenmäen upeista näköaloista ja vietä yö varausperiaatteella toimivassa kodassa.
  Parasta on, että kaikki tämä on tarjolla muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Reitistölle pääsee useammasta pisteestä, joista on hyvä opastus reitistölle.  Hyviä aloituspisteitä ovat Partaharjun toimintakeskus, Nikkarila tai Tahilampi. Reitistöinfo